.

.
‘Abduction of Europa’ (Rembrandt Harmensz. van Rijn, Amsterdam - 1632 - fragment)

vrijdag 1 november 2019

Hadrianus’ dood - Overtuigen en verbinden in de rechtspraak


“Insomma, per citare una delle voci più alte della letteratura del 900’, l’ordinamento giuridico non affatto è indifferente all’esigenza dell’essere umano di entrare nella morte ad occhi aperti.”
Rechterlijke uitspraken kunnen aan overtuiging winnen als zij identificatie van burgers met het recht makkelijker maken. Naarmate in een globaliserende samenleving het recht verder af komt te staan van de belevingswereld van burgers, zal de noodzaak dat zij zich kunnen herkennen in de rechtspraak groter worden. Vervreemding van het recht ligt anders op de loer. Constitutionele verbeelding van het recht kan de wereld weer iets kleiner maken en een vertrouwde context reconstrueren die leidt tot herkenbaarheid en acceptatie van rechterlijke beslissingen. Beslissingen die op het eerste gezicht misschien niet voor zich spreken maar wel recht doen, ook in de ogen van burgers.

Deze bijdrage
(klik hier voor de link) is een bewerking van een lezing voor het symposium De magistraat van morgen, gehouden op 1 november 2019 bij de Hoge Raad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten